Nieuws

Nieuws

Een Gilde van oude Ambachten


Ieder jaar vanaf oktober starten we, onder de bezielende leiding van Cees Coremans, met het vlechten van de mooiste creaties. Niet alleen bijenkorven maar ook oogstmanden, fruitschalen en vangkorven, zogenaamde kiepen, kun je vlechten. Nu het voorjaar aantreedt en het bijenseizoen langzaam weer opstart komen de vlechtavonden van het Gilde tot zijn einde. Een mooi moment om even stil te staan bij deze oude ambacht.


Lees verder..


Koningin vangen?


Nee niet die van onze geliefde honingbij natuurlijk. De konininginnen van de Aziatische Hoornaar. Het vroege voorjaar is het moment om de koninginnen weg te vangen.Voordat ze de mogelijkheid krijgen een nieuw nest te bouwen. 17 februari jl. maakten onze leden de speciale vallen. De grootte van de kieren in de opening van de val zorgt ervoor dat enkel de Aziatische Hoornaar opgesloten blijft.


Lees er meer over op onze informatiepagina.Voordracht drachtplanten

Henk Boot vertelt:

Drachtplanten zijn essentieel voor bijen, omdat ze nectar en stuifmeel leveren. Cruciale voedingsstoffen voor overleving en voortplanting.

Bloemen zoals lavendel, krokussen, klaprozen en paardenbloem zijn voorbeelden van drachtplanten. Door diversiteit in bloeiende planten te bevorderen en na te denken over de bloeiboog (wanneer de plant bloeit) kunnen bijen gedurende het hele seizoen voldoende voedsel vinden.


Drachtplanten helpen niet alleen bijen, maar ook andere bestuivende insecten zoals vlinders. Dit bevordert de biodiversiteit en draagt indirect bij aan een gezond ecosysteem. Meer weten? 

LEURSE HAVENFEESTEN

De markt was  wederom een groot succes!

Ook in 2023 stonden we met het Gilde op de Leurse Havenfeesten. Een warme, prachtige dag.


Op de jaarmarkt waren verschillende oude ambachten te zien. Net als vorig jaar hadden we korfvlechters voor onze kraam.


Ook werden er verschillende bijenproducten verkocht. 

WAS VERWERKING

Oude Ambachten

Hoe werkt de zonne-was-smelter? Hoe maak je zelf gegoten waswafels en hoe maak je eigenlijk zelf waskaarsen? 


In de zomer van 2022 kwamen de leden van het Gilde bij elkaar om te leren over was verwerking. 


Ook geïnteresseerd in oude (imker) ambachten? Kijk eens bij onze cursussen!

Volg ons ook op Instagram!


unsplash